Ce trebuie sa manance o femeie insarcinata

Arhitectura calculatorului


Legile lui Murphy despre calculatoare:
"Un calculator este la fel de destept ca si persoana care il foloseste."

    Daca ne-am lua strict dupa legea de mai sus , sunt convins ca si astazi am fi lucrat cu creionul pe hartie .Sau cu abacul. 
In realitate lucrurile stau exact invers sau macar ne place sa credem ca daca detinem un IPhone ,Ipad ,Laptop sau tableta ,IQ-ul nostru va fi incomensurabil ,iar partea de creier ,despre care se zice ca ar fi nefolosita ,ar fi motorul principal al starii noastre de desteptaciune. Va propun ca de astazi sa punem o frana starii de beatitudine si sa incepem sa descoperim pas cu pas secretele acestor masinarii creatoare de viitor.
   Asadar sa intre in scena si sa cunoastem cate ceva despre :
  -cea care este Alfa si Omega ,cea care a crescut intr-un an cat altele in sapte ,cea care este leaganul tuturor bitilor din Univers. Doamnelor ,domnisoarelor si domnilor ea este :
  Placa de baazaaa 
Trebuie spus ca limba lui Shakespeare o considera o mama(mother) a tuturor scandurilor,comitetelor si alte traduceri ce pot fi gasite in dictionar pentru board . Adica Motherboard.
Dar stati linistiti ca nu va trebui sa invatati mai intai engleza ,ca sa puteti intelege de ce componentele unui calculator pot fi  hardware si software . Placa de baza este ,de exemplu, o componenta hardware ,care ofera suport pentru celelalte componente hardware ale PC-ului.(· chipset /· soclul (socket) procesorului/ · sloturi RAM/ · sloturi ISA, PCI, PCI-Express/· ROM-ul BIOS-ului/· baterie BIOS /· porturi USB, SATA, eSATA, PATA, Firewire, S/PDIF (analog, optic)/· headere USB, CD-IN, Firewire, S/PDIF) despre care vom vorbi cand va asteptati mai putin.
Deaoarece nicio mama nu seamana cu o alta ,tot asa placa de baza se poate intalni in natura sub diferite nume si forme:
· Extended ATX (350x305)/ · ATX (244x305)/ · microATX (244x244)/ · BTX (266x325) /· mini-ITX (170x170)/ · nano-ITX (120x120)/ · pico-ITX (72x100)
Sentimentul matern exagerat se poate manifesta prin acceptarea altor placi ,cum ar fi : 
· placa de sunet/ · placa de reţea/· placa video
 
      A sosit momentul sa vina in fata noastra unicul creier fara circumvolutiuni cunoscut pe planeta noastra:
     PROCESORUL 
 

Daca va spun ca se mai numeste si CPU (Central Processing
Unit), cred ca v-ati putea exprima oarecum liber emotiile .Insa revin si va dau si traducerea : Unitatea Centrala de Procesare
De fapt el este un circuit electronic integrat si poate fi usor retinut daca apelam la un celebru desen animat ,imprumutand primul nume din perechea Chip si Dale.
Are o puternica personalitate ,controland tot ce misca in sistem  ,prelucrand toate datele pe care noi i le oferim cu cea mai mare incredere,deoarece stim ca ne este loial si ne putem baza pe el daca nu e fabricat pe vapor.

Cum si creierele sunt diferite ,nici acest specimen nu face o opinie separata ,el putandu-se clasifica astfel :
 In functie de structura -cateva exemple :
· Single core (pana la Pentium III)/ · Hyper Threading (Pentium IV)/ · Dual Core (Pentium D, Core 2 Duo)
· Triple Core (AMD Phenom X3)/ · Quad Core (Core 2 Quad, Core 2 Extreme)/ · 8-core (Xeon, Core i7)
In functie de marca :
· Intel/ · AMD/ · IBM

    Cred ca  astazi doar v-am dechis o portita catre fabuloasa lume a computerelor .Data viitoare promit sa va aduc la rampa pastratoarele de amintiri ,carora nu tebuie sa le cumparati flori de Nu-Ma-Uita , pe numele lor popular Memorii .Si ca sa putem incepe sa intram in dialog si sa punem stapanire pe toate aceste compnente hardware ,va voi dezvalui puterea absolut fascinanta a Echipamentelor periferice de a transpune actiunile noastre in fapte de vitejie.


Ma voi intoarce .....Comentarii